Over inhouden en wegcijferen

“Samen met mijn zoon op vakantie? Nee, dat zou voor mij niet kloppen dan lijkt het alsof ik mijn partner dat niet gun.”

“Ik zeg vaak niets omdat ik moe ben van het nee zeggen en als ik nee zeg, dan moet ik het uitleggen. Ik ben ermee gestopt en laat het dus maar toe.”

Wanneer afspraken in een relatie niet goed meer lopen en je gaat je inhouden, doe je in eerste instantie jezelf tekort omdat je iemand toestaat iets te doen, te willen, of te mogen terwijl je daar zelf anders overdenkt. Je doet de relatie ook tekort omdat je een schijn werkelijkheid creëert waardoor de ander denkt dat het goed gaat, terwijl dat voor jou niet zo is.

In gestalt kennen we de regel: je wordt wat je vermijdt.

Ik ga de confrontatie niet aan en houd me in. Ik krijg daarmee niet wat voor mij belangrijk is. Ik ben teleurgesteld of boos en tegelijkertijd ben ik mede verantwoordelijk voor dit gevoel.Door je angst niet aan te gaan blijf je angstig, door je boosheid in te houden zoekt die een weg in jou, door je verdriet niet te delen, blijf je alleen.

Wanneer het uitreiken stopt, stopt de relatie. Reiken jullie nog naar elkaar? Zo niet, denk dan eens na wat er nodig is die beweging weer mogelijk te maken.

Geef een reactie