Gestalttherapie  

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie. Een belangrijk uitgangspunt in deze therapie is het geloof in het vermogen van ieder mens om te groeien en zich te ontwikkelen. Ik ga ervan uit dat mensen in relatie met hun omgeving (familie, gezin, vrienden) zo goed mogelijk voor zich zelf zorgen. Het kan echter zo zijn dat je je gewoonten hebt eigen gemaakt die eens je redding waren, maar dat nu niet meer zijn. Onder mijn begeleiding ontwikkel je gewaarzijn (besef) van wat er gebeurt in het hier-en-nu.

 

Door aan den lijve te ervaren hoe je denkt, voelt en doet, zul je beseffen dat er ook andere keuzes mogelijk zijn. Het contact met jezelf en anderen verandert hierdoor. Gestalttherapie is een ervarings- en procesgerichte vorm van persoonlijke begeleiding. Het contact tussen jou en mij als therapeut maakt deel uit van het proces. Je kunt in een veilige omgeving experimenteren met nieuwe mogelijkheden waardoor het vastgelopen proces van persoonlijke innerlijke groei weer in beweging komt.

 

Het gaat erom te zijn wie je bent; nu te leven en te groeien, dat wil zeggen: spontaner, levendiger en gelukkiger zijn. Halfafgemaakte dingen afmaken en nieuwe stappen durven nemen. Op deze wijze ontstaat er groei en neem je verantwoordelijkheid voor hoe je in relatie treedt; niet reactief of afhankelijk maar pro-actief en in staat te antwoorden.